Linkzoekertje
Image default
Bedrijven

Herbestemming industrieel erfgoed

Er zijn innovatieve oplossingen nog om ruimte te creëren in de vastgoedsector. En op hetzelfde moment staat er nu door het hele land oude industriële gebouwen en fabrieken leeg die ooit gebouwd zijn voor een doel dat nu niet meer vervuld hoeft te worden. Respace heeft als reactie daarop een revolutionaire oplossing bedacht voor de herbestemming industrieel erfgoed. Een systeem waarmee binnen bestaande oude gebouwen nieuwe functionele woon- of werkruimte kunnen ontstaan.

Herbestemming van industrieel erfgoed voor de toekomst

Eigenaars van gebouwen, ontwikkelaars die projecten op willen pakken, architecten en uiteindelijk ook de gebruikers krijgen enorme vrijheid binnen het systeem van Respace. Zowel in het ontwerpen als het indelen en gebruiken van de gebouwen. Het systeem staat tevens volledig in verbinding met 1 van de meest essentiële thema’s van vandaag de dag: duurzaamheid. Respace is circulair van A tot Z en werkt volgens het cradle to cradle principe.

Als klap op de vuurpijl is Respace een extreem snelle, voordelige en duurzame oplossing voor uitdagingen in de herbestemming van industrieel erfgoed. Een paar maanden tijd zijn genoeg om een oud gebouw om te bouwen tot een weer bruisende en bruikbare woon- of werkruimte. Die ook nog eens rendabel kan worden.

Werkwijze

  1. De afmetingen en details van een gebouw worden met een 3D-scan nauwkeurig in kaart gebracht. En dit wordt omgezet in een parametrisch ontwerp, die op minuscuul niveau de binnenruimte van ieder gebouw weergeeft.

  2. Als je niet vast wilt zitten aan een ontwerp dat je ooit gemaakt hebt. De ruimtes binnen het Respace concept kunnen geschikt gemaakt blijven worden voor verschillende typen gebruikers. En op elkaar worden gestapeld tot maar liefst drie lagen. Er kan gebruikt gemaakt worden van onder meer overspanningen, ‘dak’-tuinen, sociale ruimtes, bergruimtes en terrassen.

  3. Hulp nodig bij het aanvragen van de bouwvergunningen? Ook daarin kan het Respace-team met expertise ondersteunen.

  4. Computer gestuurd wordt via CNC-frees-machines het ontwerp uitgezaagd. En vervolgens worden de houten onderdelen naar de bouwlocatie verstuurd en als een pakket van K’NEX in elkaar gezet.

Langdurig en flexibel gebruik

Ook nadat de modules geïnstalleerd zijn, kunnen ze nog opnieuw geconfigureerd worden. Door wanden te verplaatsen, delen te demonteren en elementen ergens anders weer op te bouwen. Gebouwen worden zo dynamisch en zo efficiënt mogelijk ingezet. Gebaseerd op wat op dat moment de behoefte en noodzaak is. Een perfecte en kloppende oplossing voor herbestemming van industrieel erfgoed. 

Voorbeeld herbestemmingsproject

In de Werkspoorfabriek  in Utrecht heeft Respace meer dan 3000 vierkante meters kantoorruimte gecreëerd in een oude fabriek. De oorspronkelijke constructie is intact gebleven en straal nog uit wat hij jarenlang uitgestraald heeft. Dit is precies waar herbestemming van industrieel erfgoed voor staat.