Wat is een schemerschakelaar

Een schakelaar is een doorgang in een stroomkring, waarmee je de elektrische stroom kunt doorlaten of verbreken. Met de schemerschakelaar kan je een apparaat of gloeilamp aan of uitdoen. In huis hebben we gewoonlijk vele schakelaars om de lichten aan te doen. Er bestaan vele soorten schakelaars die ieder hun eigen kenmerken bezitten. Hieronder volgt een totaalbeeld van de meest voorkomende schakelaars in huis.

Enkelpolige schemerschakelaar

De enkelpolige schakelaar heeft één ingang en één uitgang en wordt gebruikt om één lichtpunt te bedienen. Deze schakelaar sluit één stroomdraad uit om de stroom te beëindigen.

Dubbelpolige schemerschakelaar

De dubbelpolige schakelaar, ook wel tweepolige schakelaar, heeft twee ingangen en uitgangen, die simultaan onderbroken kunnen worden. De tweepolige schakelaar bedient beide stroomdraden, wat de veiligheid vergroot. Deze schemerschakelaar wordt dan ook gebruikt in badkamers en voor buiten.

De wisselschakelaar

De wisselschakelaar maakt het mogelijk om één lichtpunt vanaf tweetal plekken aan of uit te zetten. Deze schakelaar wordt bijvoorbeeld gebruikt bij een lichtbron boven een trap. De ledverlichting is van onder en van boven aan of uit te doen.

De kruisschakelaar

De kruisschakelaar maakt het mogelijk om een lichtpunt vanuit drie of meer schemerschakelaars te bedienen. Een voorbeeld is een slaapkamerlamp die bij de deur kan worden ingeschakeld en kan worden uitgeschakeld aan allebei de kanten van het bed (of andersom: aan bij het bed en uit bij de deur).

De trappenhuisautomaat

Deze schakelaar schakelt het licht in zodra er op de knop gedrukt wordt en schakelt het vanzelf uit na een bepaalde periode. Deze schemerschakelaar wordt bijvoorbeeld gebruikt in trappenhuizen, kelders en gangen. Hij zorgt ervoor dat het licht niet onnodig blijft branden. Je kunt zelf afstemmen hoe lang de schakeltijd is.

De telerupter of inpulsrelais

Met deze schemerschakelaar kun je een licht fel inschakelen of juist dimmen. Door de schakelaar verscheiden keren aan te raken kun je de hoeveelheid stroom en dus de hoeveelheid licht regelen.

Nog veel meer soorten schakelaars

Er zijn nog veel meer soorten schemerschakelaars en elke schemerschakelaars heeft zijn eigen symbool in de installatietekening. Bedenk goed wat de schakelaar moet kunnen doen en overleg met een vakman als je nog meer informatie nodig hebt.

Voor meer info : https://www.installatievakwinkel.nl/schakelmateriaal/schemerschakelaar