Linkzoekertje
Image default
Aanbiedingen

Aanhangwagen uitstekende lading

Laad je wel eens een aanhangwagen met uitstekende lading? Hier zijn namelijk veel regels aan verbonden. Zo zijn er al verschillende regels voor verschillende types lading aanhanger. Het is dus erg belangrijk goed op te letten hoe je een aanhangwagen laad. Ook met het type lading, zodat je altijd weet wat er voor regels aan verbonden zijn. Een boete voor het verkeerd laden van een aanhangwagen wil je graag voorkomen. Want dit zijn namelijk forse boetes.

Uitstekende lading aanhanger achterkant

Moet je een lange lading vervoeren. Een lading die langer is dan je aanhangwagen? Dat kan. Je lading mag namelijk maximaal één meter naar achteren uitsteken. Dit geldt alleen voor een ondeelbare lading. Ook mag deze lading maximaal vijf meter van het hart van de aanhanger uitsteken. Ga je rijden met een lading die één meter uitsteekt dan moet je een markeringsbord plaatsen bij de lading.

Mag een lading ook aan de voorzijde uitsteken?
Het is verboden om een lading aan de voorzijde van een aanhangwagen te laten uitsteken. 

Hoeveel cm mag een lading uitsteken aan de zijkant

Een lading mag uitsteken aan de zijkant van een aanhangwagen. Dit mag tot 20 centimeter aan beide kanten. Dit mag in totaal niet breder zijn dan 2,55 meter. Wanneer een lading meer dan 10 centimeter uitsteekt aan de zijkant dan dien je een markeringsbord op de lading te plaatsen. Dit moet op een hoogte van minimaal 35 centimeter.  

Deelbare en ondeelbare lading
Wanneer je een uitstekende lading hebt gelden er allerlei regels. Dit komt door het type lading. Er zijn twee soorten ladingen:

  • Deelbare lading

  • Ondeelbare lading

Een deelbare lading is een lading van kleine voorwerpen zoals bijvoorbeeld: grind of groen afval. Wat wordt bedoeld met een ondeelbare lading kan bijvoorbeeld een kast zijn of een grote boomstam. 

Mag een deelbare lading uitsteken?

Zeker mag een deelbare lading uitsteken. Aan de achterkant van de aanhanger mag deze lading één meter uitsteken. Aan de zijkanten mag de lading niet meer uitsteken dan de breedte van het trekkende voertuig.  

Deze lading moet wel gemarkeerd worden.

Ook een ondeelbare lading mag uitsteken

Een ondeelbare mag ook uitsteken ten opzichte van de aanhangwagen. Ook een ondeelbare lading mag maximaal één meter aan de achterzijde uitsteken en 20 centimeter aan de zijkanten. Markeren is niet verplicht.

 

Beide soorten ladingen mogen niet aan de voorkant van een aanhangwagen uitsteken. Deze regel bestaat voor veiligheidsredenen. 

Boete uitstekende lading aanhanger

Vervoer je een lading die te ver uitsteekt, dan krijg je helaas een boete. Ook voor een losliggende lading krijg je een boete. Een boete bij het rijden met een losliggende deelbare lading bedraagt €390. Voor de verschillende ladingen variëren de bedragen van de boetes. De boete voor een deelbare lading is bijvoorbeeld hoger als dat van een ondeelbare lading.

Een markeringsbord bij uitstekende lading

Een markeringsbord is bedoeld voor een lading die uitsteekt. Het markeringsbord geeft dus aan en waarschuwt voor een uitstekende lading. Het is dus belangrijk dat dit bord ook goed zichtbaar is. Het markeringsbord moet op een minimale hoogte van 35 centimeter geplaatst worden.

 

https://www.aanhangwagendirect.nl/