Linkzoekertje
Image default
Aanbiedingen

Spice it up met kruiden en specerijen!

Wij Nederlanders staan nu niet bepaald bekend om onze uitgesproken en smaakvolle gerechten. Integendeel, een beetje peper en zout en that’s it. Veel buitenlanders vinden ons eten dan ook ontzettend saai en smakeloos. Vooral wanneer je onze gerechten vergelijkt met die uit het zuiden van Europa bijvoorbeeld, dan heeft ons eten niet bepaald pit. Tijd om daar verandering in te brengen, want met kruiden en specerijen kun je van een smakeloos gerecht een culinair hoogstandje maken waar zelfs de Spanjaarden nog voor naar Nederland zouden komen.

 

Waarom koken met kruiden en specerijen?

 

Zoals hierboven al is gezegd is het koken met kruiden en specerijen iets wat we hier in Nederland wel wat meer zouden mogen doen. Je hoeft echt niet meteen de meest exotische kruiden voor de dag te halen of tien verschillende specerijen met elkaar te mengen om een gerecht met pit en karakter op tafel te toveren. De kunst zit hem in het ontdekken welke kruiden en/of specerijen goed samengaan met jouw gerecht. Sommige kruiden en specerijen kun je beter niet combineren, terwijl andere combinaties juist wél perfect samengaan. Experimenteer hiermee en voordat je het weet staan jouw keukenkastjes vol met de lekkerste kruiden en specerijen. Spice it up!

 

Wat is het verschil tussen specerijen en kruiden?

 

Hoewel veel mensen denken van niet, zijn kruiden en specerijen twee verschillende dingen. Dit verschil zit hem vooral in de manier van winning. Zo worden kruiden gewonnen uit de (veelal groene) bladeren en stengels van planten, terwijl specerijen gemaakt worden van schors, gedroogde bollen, zaden, vruchten, wortels en bloemknoppen. Rozemarijn, munt, basilicum, peterselie en dille zijn mooie voorbeelden van kruiden. Voorbeelden van veel gebruikte specerijen zijn onder meer steranijs, gember, nootmuskaat en kaneel.

 

Waarom kiezen voor biologische kruiden en specerijen?

 

Bij het verbouwen van niet-biologische kruiden en specerijen wordt er vaak gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen en/of pesticiden om te voorkomen dat de planten worden aangetast door insecten, schimmels en dergelijke. Deze pesticiden en bestrijdingsmiddelen zijn echter schadelijk voor het milieu en onze gezondheid. Bij het verbouwen van biologische kruiden en specerijen wordt er geen gebruik gemaakt van dit soort giftige chemicaliën. Deze kruiden en specerijen zijn dan ook beter voor het milieu én onze gezondheid. Goede reden dus om te kiezen voor de biologische variant!

 

https://www.naturaplaza.nl/