Linkzoekertje
Image default
Aanbiedingen

Waarom ruwvoer het beste voer is voor je paard

Allereerst beginnen we bij de definitie van ruwvoer, want waarom is dit voer nou juist goed voor je paard. Ruwvoer is voer wat voor dieren ontwikkeld is, het heeft een hoog percentage langzaam verteerbare vezels met en grote deeltjesgrootte. Denk hierbij aan gras, hooi en voordroog kuil, dit zijn de belangrijkste ruwvoer soorten. Deze soorten worden vaak aangevuld met takjes, blaadjes en stro om het voer zo voedzaam mogelijk te maken. 

Kauwen

Doordat er zoveel vezels in het ruwvoer zitten moet het paard veel kauwen. Dit komt de spijsvertering van een paard ten goede aangezien deze is ingericht op het langdurig verteren van kleine hoeveelheden vezels. Vanuit oudsher toen paarden nog in het wild leefden waren ze de gehele dag aan het eten, dit zorgt voor de beste gezondheid van een paard. Met het voer wat er nu gegeven wordt is het voor een paard niet meer nodig om de hele dag te eten om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Een ander voordeel van het kauwen is dat dit de stress vermindert bij paarden, dit kan dus gebruikt worden in bepaalde situaties waarin het paard nerveus is. 

Speeksel

Door het vele kauwen produceert het paard erg veel speeksel, en speeksel is goed voor een paard. En dit speeksel zorgt indirect voor maagwand ondersteuning aangezien hier bicarbonaat in zit. Let er ook zeker op dat je niet meteen krachtvoer toedient na het ruwvoer, dit kan leiden tot verzuring van de maag. 

Ruwvoer geven

Als algemene maatstaf wordt er uitgegaan van 1 – 1.5% van het lichaamsgewicht aan ruwvoer per 24 uur. Een gemiddeld paard weegt 500 kg, ga uit van 1.5% ruwvoer dan dient het paard in totaal dus 7.5kg ruwvoer te eten op een dag. Zoals je in het begin hebt kunnen lezen is het belangrijk dat dit voer over een aantal momenten verdeeld wordt. Zo krijgt het paard genoeg tijd om alles te verteren. Ben je nou benieuwd naar de kwaliteit van het ruwvoer wat je aan je paard geeft? Er zijn verschillende bedrijven die analyses uitvoeren op de kwaliteit van het voer. Een van deze bedrijven is Dumea Agro Mileu, hier kan een analyse op je ruwvoer uitgevoerd worden.

https://shop.dumea-agro.nl