Linkzoekertje
Image default
Rechten

Ik ga scheiden

Het afwikkelen van het huwelijk is een emotionele periode, waarin verschillende emoties de overhand kunnen voeren. Naast deze emoties, zijn er een hoop afspraken te maken met je aanstaande ex-partner. In het beste geval zijn jullie beide akkoord met de echtscheiding en zijn jullie in staat om eerlijke en duidelijke afspraken te maken. Zeker als er kinderen in het spel zijn is het in het belang van het kind om in goed overleg uit elkaar te gaan. In goed overleg kunnen jullie afspraken maken over verschillende zaken, zoals wie blijft in het huis wonen, hoe geven jullie een omgangsregeling met de kinderen vorm en hoe worden de inboedel en financiële zaken geregeld. Mochten jullie er onverhoopt niet uitkomen, is het inschakelen van een scheidingsadvocaat of mediator een verstandige stap. De echtscheidingsadvocaat/mediator zal bemiddelen en helpen bij het opstellen van een echtscheidingsconvenant. Zijn jullie beide akkoord, dan dient de scheidingsadvocaat het echtscheidingsverzoek in bij de rechtbank. Het gezamenlijk inhuren van een advocaat scheelt een hoop kosten, aangezien jullie deze kosten kunnen delen. Helpt het bemiddelen van de scheidingsadvocaat of mediator niet en lukt het maar niet om afspraken op papier te krijgen? Dan rest er vaak niks anders dan ieder een eigen advocaat in dienst te nemen. De scheidingsadvocaten voeren dan de onderhandelingen met elkaar. Dit heeft als voordeel dat jullie weinig tot geen contact meer met elkaar hebben. Nadeel hiervan zijn de kosten en de vertroebelde onderlinge verhouding. 

Waar moet ik bij een echtscheiding rekening mee houden?

Één van de belangrijkste onderdelen van een echtscheidingsprocedure is het echtscheidingsconvenant. In het echtscheidingsconvenant worden de onderlinge afspraken besproken en vastgelegd. Dit zijn afspraken omtrent de woonruimte, boedelverdeling, financiën, partneralimentatie en schulden. Een scheidingsadvocaat kan jullie hierbij ondersteunen, al is het ook mogelijk om online voorbeelden van een echtscheidingsconvenant te vinden en deze zelf vorm te geven. Hebben jullie gezamenlijke minderjarige kinderen? Dan komt ook een ouderschapsplan om de hoek kijken. Het ouderschapsplan bevat zaken die logischerwijs invloed hebben op het leven van de kinderen. Denk hierbij aan omgangsregelingen, hoogte kinderalimentatie en waar de kinderen gaan wonen. Naast deze algemene afspraken, is het ook verstandig om op te nemen over hoe jullie elkaar informeren over zaken die het kind aan gaan, denk bijvoorbeeld aan schoolkeuze. Het ouderschapsplan wordt samen met het echtscheidingsconvenant door de echtscheidingsadvocaat ingediend bij de rechtbank middels een echtscheidingsverzoek. De rechter zal deze bekrachtigen middels een gerechtelijke uitspraak. 

Scheidingsadvocaat

In alle gevallen is het verplicht om het echtscheidingsverzoek door een advocaat te laten indienen bij de rechtbank. Het moment van inschakelen heeft wel invloed op de kosten. Hebben jullie alles al geregeld? Dan is de scheidingsadvocaat natuurlijk goedkoper, dan dat de advocaat in een eerder stadium wordt ingeschakeld om te bemiddelen. Het vinden van geschikte echtscheidingsadvocaten kan op verschillende manieren. Zo kan je via Google op zoek gaan of een advocaten zoekmachine gebruiken. Let wel goed op het werkgebied van de advocaat. Zo is het verstandig als je in Almere woont, om een scheidingsadvocaat Almere te benaderen. Dit scheelt reistijd wat ook van invloed kan zijn op de hoogte van de echtscheiding.