Linkzoekertje
Image default
Aanbiedingen

Beeldscherm voor je pc kopen? Zo kies je een monitor die bij je past

Ben je op zoek naar een nieuw beeldscherm voor je pc? In deze blog geven we je graag enkele tips voor het kopen van een beeldscherm pc. Door te letten op het paneeltype, de resolutie, de afmetingen én uiteraard ook je eigen maximale budget, kun je zeer gemakkelijk een monitor vinden die bij je past. Want je wilt natuurlijk wel een beeldscherm kopen waar je graag naar kijkt en nog lang plezier van zult hebben. In deze blog zullen bovenstaande punten één voor één behandeld worden. Zit jij er klaar voor? Lees dan snel verder!

Het paneeltype

Beeldschermen voor de pc kunnen grofweg worden voorzien van vier verschillende paneeltypes: TN, IPS, VA en OLED. TN is een echt budget paneel, dat je veel terugziet in instapmodellen. Het kost niet veel, maar dan moet je ook niet al te hoge verwachtingen hebben. Omdat VA en IPS monitoren vandaag de dag steeds goedkoper worden, kun je TN panelen het beste links laten liggen. Voor een paar tientjes meer heb je ook een VA of IPS paneel, met betere eigenschappen. Van deze twee komt IPS beter uit de bus, maar is ook iets duurder. IPS is rustiger aan de ogen. VA panelen hebben daarentegen een beter contrast. Ook OLED biedt een prachtig contrast. Echter zien we dit soort panelen nog niet zo heel veel in monitoren terug vanwege mogelijke burn-in.

De resolutie

De resolutie zegt iets over de scherpte van het beeld. Het kan dan ook een behoorlijke impact hebben op je ervaring. Voor de standaard, lichte taken volstaat Full HD (1080p) vaak al prima. Moet je echter foto’s en video’s bewerken of ben je een fervent gamer? Dan kun je beter gaan voor een wat hogere resolutie, zoals 1440p (WQHD), 4K (UHD, Ultra High Definition) of 1440p Ultrawide (UWQHD). Er zijn tegenwoordig zelfs 8K beeldschermen te koop.

De afmetingen

Kies qua afmetingen een scherm uit dat jij zelf prettig vindt werken. Houd er wel rekening mee dat de afmetingen hand in hand gaan met de resolutie. Wil je een groot beeldscherm? Dan zul je een hogere resolutie moeten kiezen omdat het beeld anders blokkerig of pixelachtig oogt. Andersom geldt ook. Hoe kleiner het scherm, hoe minder resolutie je nodig hebt. 4K op een standaard 24 of 27 inch scherm is compleet overbodig.

https://azerty.nl