Linkzoekertje
Image default
Entertainment

Niks is origineler dan een Mariachi band

Weet u eigenlijk wel wat een Mariachi band is? We kunnen er allemaal wel iets bij voorstellen, toch? Scherpe cowboyboots, broeken en jacks zijn versierd met glanzende zilveren drukknopen, decoratieve riemen en de beroemde sombrero hoed zijn de typische kostuums van Mariachi-muzikanten. Veel mensen weten dat Mariachi’s uit Mexico komen! Maar waarom zijn Mariachi bands zo populair over de hele wereld?

 

Waar het allemaal begon voor de Mariachi

Mariachi’s zijn ontstaan ​​in het westen van Mexico in het begin van de 19e eeuw, maar hun exacte geboorteplaats is nog steeds onduidelijk. Het bereikte zijn hoogtepunt in de jaren vijftig en zestig en is sindsdien steeds populairder geworden. Het hele concept bestaat uit mannen die traditionele kleding van traje de charro (Jalisco-cowboykleding) dragen, maar sinds de jaren veertig zijn vrouwen dominanter geworden in Mariachi-bands. Tegenwoordig zijn er ook volledig vrouwelijke Mariachi-bands. Ze droegen een aangepaste versie van traje de charro of china poblana, een traditionele jurk die bestaat uit decoratieve overhemden, bloemenjurken en rebozo (een sjaal).

Een echt cultureel ergfoed

Mariachi werd in 2011 door UNESCO uitgeroepen tot immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid. Volgens UNESCO brengt “Mariachi-muziek de waarden van respect voor het natuurlijke erfgoed en de lokale geschiedenis van Mexico over in het Spaans en verschillende Indiaanse talen van West-Mexico.” Het repertoire omvat liedjes uit verschillende regio’s met stijlen zoals Menuet, polka en wals, en combineer ze met de gang. Corridos is een Mexicaans volksliedje met teksten over heldendaden, heimwee, religie, liefde, passie en de macht van het land. Het woord mariachi komt van de inmiddels uitgestorven Coca-Indiase taal.

Een van de belangrijkste groepen is Mariachi Vargas de Tecalitlán, opgericht in 1898 door Gaspar Vargas in Tecalitlán, Jalisco. Zijn zoon, Silvester Vargas (Silvester Vargas) erfde het en wordt tegenwoordig beschouwd als een van de beste mariachibands ter wereld. In 1934 verhuisde de band naar Mexico-Stad, waar ze de ontwikkeling van Mariachi-muziek sterk beïnvloedden. De populariteit van Mariachi is tot op de dag van vandaag gebleven. Ondanks de nieuwe muziektrends zijn liedjes een onlosmakelijk onderdeel van de nationale cultuur geworden en een soort volkslied geworden. Deze muziek wordt gespeeld op bruiloften, voetbalwedstrijden en vele andere feesten.