Linkzoekertje
Image default
Bedrijven

Tips voor tandartsangst

Veel Nederlanders hebben angst voor de tandarts. Een precies getal is uiteraard niet te noemen, omdat men niet zeventien miljoen Nederlanders gaat interviewen. In de Verenigde Staten wordt geschat dat 75% van de Amerikanen een vorm van tandartsangst heeft. Bij ongeveer vijf tot tien van de Amerikanen is die angst zelfs zo groot dat zij koste wat kost een bezoek aan de tandarts vermijden. Helaas hebben we maar één gebit, dus dit gebit moet goed verzorgd worden en als het dreigt mis te gaan, dan is het fijn als een professional dit op tijd aangeeft. Het is dus handig als mensen hun angst voor de tandarts overwinnen en de tips in dit artikel zullen daarbij helpen.

 

Wees eerlijk

De meeste tandartsen willen gewoon dat jij de beste mondzorg krijgt die je nodig hebt. Als je een afspraak gaat maken, laat dan weten dat je angst voor de tandarts hebt en vraag of het mogelijk is om de tandarts te spreken. Dit gesprek zal veel zeggen over je tandarts en het is belangrijk dat je een tandarts kiest die jouw problemen serieus neemt en niet alleen zegt: “Er is niets om bang voor te zijn, het is maar een kaakontsteking.” Of: “we gaan alleen maar verstandskies trekken.”

 

Neem iemand mee

Een vriend of familielid meenemen naar de tandarts kan een extra laag van support en zekerheid geven. Kijk of het mogelijk is om je compagnon ook bij de behandeling zelf te laten zitten als steun en afleiding. Het is handig als degene die meegaat zelf geen angst heeft voor de tandarts. Daarnaast is het ook handig om je afspraak in de morgen te plannen, zodat je die dag minder tijd hebt om je zorgen te maken.

 

Sedativum

Sedativa zijn geneesmiddelen die je bewustzijn verlagen. Deze middelen worden in milde vorm toegepast bij hinderlijke nervositeit. Vraag je tandarts naar de mogelijkheden van deze sedativa als het écht, maar dan ook écht niet gaat.

Voor meer info :