Linkzoekertje
Image default
Dienstverlening

3 Fase Groepenkast vervangen? Wat is een groepenkast?

Een stoppenkast, of ook wel groepenkast, kent iedereen…toch? Het is dat gekke ding verstopt ergens onder de trap, of in een huishoudkast of ergens op een onverwachte plek in de muur. Weet je wat ik bedoel? Het is wel goed om te weten hoe dat gekke ding werkt, want het regelt de elektriciteit bij jou thuis. Het zorgt ervoor dat jij de games kan spelen, je stijltang kan gebruiken of je series kan kijken op Netflix of HBO. Maar hoe werkt zo’n kastje eigenlijk? Zijn er verschillende soorten? Welke is het beste voor jouw huis? En wanneer moet je een 3 Fase Groepenkast vervangen

Soorten groepenkasten

Er bestaan dus verschillende soorten van die kastjes. Je hebt een 1 Fase groepenkast, en een 3 Fase groepenkast. Huh? Ik zal het je uitleggen, het hangt er namelijk van af wat voor elektrische apparaten jij gebruikt in huis. 1 Fase groepenkasten zijn meestal bedoeld voor woningen en kleine bedrijfspanden, deze stoppenkast is geschikt voor het gebruik van alledaagse elektrische apparaten. Heb je iets meer pit nodig? Namelijk voor apparaten die krachtstroom nodig hebben zoals een jacuzzi of een elektrische kookplaat; dan kies je het beste voor een 3 Fase groepenkast.

Hoe werkt het?

Een groepenkast bestaat uit een kast waarin alle installatieautomaten en andere essentiële componenten zijn gemonteerd om spanning op een veilige manier van de elektriciteitscentrale naar de elektrische apparaten in een gebouw te brengen. Er zijn een aantal standaard onderdelen waaruit een groepenkast bestaat; een hoofdschakelaar, een aardlekschakelaar, installatieautomaten en een din-rail. Daarnaast kan je het kastje ook nog uitbreiden met andere onderdelen. Wanneer spanning de groepenkast binnenkomt, wordt de spanning eerst beveiligd door de hoofdschakelaar, via hem komt de spanning terecht bij één of meerdere aardlekschakelaars terecht, en uiteindelijk komt de spanning bij verschillende installatieautomaten terecht; en dan bereikt de stroom eindelijk jouw stijltang.